До 10 дни ще настъпи пикът на цъфтежа на пролетните цветя в

...
До 10 дни ще настъпи пикът на цъфтежа на пролетните цветя в
Коментари Харесай

Виртуална разходка сред омайната красотата на Ботаническата градина в Балчик

До 10 дни ще настъпи пикът на цъфтежа на пролетните цветя в Университетската Ботаническа градина в Балчик. Очаква се там да разцъфтят повече от 50 000 лалета от над 90 сорта, описа пред Българска телеграфна агенция Мариана Димитрова, ландшафтен проектант.

 Насладете се на приказната приказност от цветове

Към момента има цъфнали към 15 сорта средноранни лалета, най-ранобудните от които разтвориха чашки в средата на март. Лехите с извънредно красивите божуровидни лалета през тази година са попълнени с нови представители, продължава подновяването на растенията от сорта папагалови лалета.​

Цветната палитра на лалетата в градината се добавя и от 12 сорта зюмбюли, 17 сорта нарциси и над 10 000 други луковични растения. Невероятната хубост на цветните килими обаче не може да бъде забелязана онлайн от постоянните гости. Заради епидемията на ковид визитата на туристи е прекратено.

История

Университетска Ботаническа градина в Балчик е основана през 1955 година от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ „ Св. Климент Охридски ”. Днес тя се простира на повърхност от 194 дка и разполага с растителни сбирки с над 4900 типа, които се усилват непрестанно. Наложила се е като значим туристически обект. Наред с това тя е монумент на културата и предпазена околност.

В Университетска Ботаническа градина исторически и функционално са обособени три елементи:

Парк

Той е построен като ландшафт по времето на румънската кралица, понастоящем Групова недвижима културна полезност – монумент на градинското и парково изкуство.

Градина Разсадника

Тя е проектирана и построена за визити от хора с увреждания. На повърхност от 0,7 ха посетителите могат да видят хубостта на сезонните цветни композиции, алпийски кътове, водни площи, кактуси и сукуленти, в кревати от характерен балчишки камък. Изграждането на алейната мрежа е съобразено с условията за налична социална среда. В специфичен ъгъл незрящите хора могат да се допрян до разнообразни на досег растителни типове, които са разказани с брайлово писмо.

Защитена околност

През 2005 година територията на Ботаническата градина е оповестена за Защитена околност – присъщ ландшафт, основан от хармоничното общуване на индивида и природата. Специалисти и фенове могат да следят естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на района.

Бодлива екзотика

Най-голяма забележителност в Ботаническата градината е непрекъснатата експозиция от кактуси и сукуленти. Посетителите могат да се насладят още на едроразмерните кактуси навън, както и на къта със зимоустойчиви кактуси. Интересни са и екзотичните типове античното гинкго, метасеквоята, бонбоненото и каучуковото дърво, каменния дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и други.

Инфо:дунавмост

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР